požeško komunalno poduzeće - za čist grad 

Upute građanima koji samostalno uklanjaju azbestne ploče s krovova

Nakon olujnog nevremena koje je građanima nanijelo velike štete, pri čemu su uništeni mnogi krovovi obiteljskih kuća, uz pojedine su  kuće uočene hrpe s azbest cementnim pločama (“salonitkama”). Upozoravamo da se radi o opasnom otpadu koji Komunalac Požega još uvijek nije u mogućnosti sakupljati ni zbrinjavati jer Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije izdalo dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom, iako smo zahtjev podnijeli u listopadu 2019. godine po završetku izgradnje kasete za azbest i izdavanju uporabne dozvole. Građane koji samostalno uklanjaju azbestne ploče s krovova molimo da se pridržavaju sljedećih uputa:

  • pri uklanjanju azbest cementnih ploča obavezno primjenjivati osobna zaštitna sredstva (maske, rukavice, zaštitnu odjeću i dr.)
  • cijelo vrijeme ih prskati vodom
  • pažljivo demontirati da ne bi došlo do lomljenja, nikako ih ne bacati s krova, nego pažljivo spustiti
  • složiti na drvenu paletu u okviru okućnice na mjesto pristupačno za prijevoz i omotati stretch folijom
  • privremeno ih skladištiti na okućnici do adekvatnog organiziranog zbrinjavanja

Manje količine azbest cementnih ploča i neopasnog građevnog otpada (do 200 kg u 6 mjeseci) svaki korisnik može dovesti i u reciklažno dvorište, no to u ovoj situaciji ne preporučujemo zbog ograničenog kapaciteta reciklažnog dvorišta i velikog broja korisnika koji imaju potrebe za zbrinjavanjem građevnog otpada.

Molimo građane da azbestne ploče nikako ne odvoze na divlja odlagališta i druga nedozvoljena mjesta jer je riječ o opasnom otpadu koji će desetljećima ostati prijetnja zdravlju svih žitelja Požeštine.

Sve daljnje informacije vezane za zbrinjavanje „salonit“ ploča bit će objavljene na www.komunalac-pozega.hr

Hvala na razumijevanju!

azbest1