Zasadi stablo, ne budi panj: Na igralištu u Jelačićevoj zasađene lipe

U sklopu nacionalne kampanje „Zasadi stablo, ne budi panj“ nastavljena je sadnja stabala na nekoliko lokacija u gradu Požegi. Nakon što je u ožujku Komunalac Požega d.o.o., u suradnji s Gradom Požegom, zasadio 47 stabala (Zvečevački park, Ulica Grgura Ninskog uz nasip Veličanke na Sajmištu, dječje igralište u Ulici sv. Leopolda Mandića), s akcijom se nastavilo u ovim jesenskim danima. Tako je prošloga tjedna posađeno 10 stabala graba na požeškim bazenima, u Ulici Pape Ivana Pavla II posađeni su jedna malolisna lipa i jedan okruglasti javor, u Dubrovačkoj ulici posađeno je pet malolisnih lipa, u Cvjetnoj tri tulipanovca, te na igralištu u Ulici bana Josipa Jelačića također tri lipe koje su vrijednim djelatnicima požeškog Komunalca pomogli posaditi mališani Dječjeg vrtića Cvjetna livada.

Kampanju su podržali i gradonačelnik Požege prof.dr.sc. Željko Glavić te direktor Komunalca Požega Domagoj Lovrić. Komunalac Požega d.o.o. i Grad Požega u akciji „Zasadi stablo, ne budi panj“ sudjelovali su i prošle godine kada je  zasađeno 40 stabala.

Cilj akcije je razviti svijest o klimatskim promjenama i očuvanju okoliša. Studije pokazuju da se može postići cilj o ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5 stupnjeva koji je postavilo Svjetsko vijeće za klimu (IPCC) sadnjom drveća i pohranom ugljika. Cilj jest sudionicima približiti realno ljudsko štetno djelovanje, ali im i dati mogućnost da oni sami budu rezultat prilagodbe, promjena, otpornosti i uspješnosti u odnosu na ekološke izazove. Također, jedan od cilj kampanje je i poduprijeti revitalizaciju urbanih zelenih površina u svim gradovima, kako bi se njihovim očuvanjem umanjili utjecaji toplinskih valova.

Izvor: pozega.hr